fbpx

3 manieren om te voorkomen dat jouw Facebook spam verstuurt, en hoe jij spam kunt bestrijden

3 manieren om te voorkomen dat jouw Facebook spam verstuurt

Het komt steeds vaker voor dat via Facebook spam verstuurd wordt of dat jouw account gehackt wordt. Hieronder vertel ik 3 manieren hoe je kunt voorkomen dat jouw Facebook spam gaat versturen, en -als je dit onverhoopt overkomt- hoe je spam of het hacken van jouw account kunt bestrijden.

  1. Geef jouw Facebook inloggegevens nooit aan iemand anders.

    Het klinkt als een open deur, maar het gebeurt helaas nog te vaak.

  2. Wees voorzichtig met het accepteren van vriendschapsverzoeken.

    Bekijk van elk persoon zijn of haar profiel. Jij bepaalt wie jij als vriend accepteert en wie niet. Een indicatie voor een nep-facebook profiel kan zijn:
    – (bijna) leeg profiel;
    – nauwelijks persoonlijke informatie ingevuld;
    – geen persoonlijke foto.

    Als je iemand als Facebook vriend accepteert, dan krijgt deze toegang tot jouw Facebook vrienden. En op die manier heeft hij/zij opeens honderden potentiële slachtoffers erbij.

  3. Wees alert op verdachte Facebook pagina’s en websites op Facebook

    Facebook is een stukje internet. Dus alle oplichtingstrucs die al jaren op internet bestaan (inclusief malafide e-mails) worden door malafide personen nu ook massaal op Facebook ingezet. Let dus op, op welke links jij klikt! Het gevaar is dat je daarmee onbedoeld toegang verleent tot jouw computer of dat er ongewenste software op jouw computer wordt geïnstalleerd.

    Een indicatie voor een malafide website is:
    – Als je een bericht ziet in gebrekkig Nederlands, of gebrekkig Engels, dan kan dat een indicatie zijn dat het klikken op de link jou brengt naar zo’n malafide website.
    – Als de link begint met “app.”, dus app.domeinnaam.extensie
    – Als je een bericht ziet dat lijkt op een zonnebrillenreclame (beruchte Ray-Ban zonnebrillen posts).
    – Als je een pornografisch bericht ziet.
    – Als je een prijsvraag / wedstrijd / verloting voorbij ziet komen die “te mooi om waar te zijn” is.
    – Als je plaatjes ziet van hele akelige verwondingen of wonden (Bedankt Inge Vermeire voor deze toevoeging!)

    Lees ook mijn eerder artikel dat ik gepubliceerd heb met als onderwerp: “Pas op voor neppagina’s”, waarin ik aangeef hoe je een “Nep”-Facebook pagina kunt herkennen.

    Mocht blijken dat er spam is verstuurd vanuit jouw account, dan zijn dit 4 dingen die jij kunt doen om dit op te lossen:

    1. Verander je wachtwoord op Facebook
    2. Kijk op  https://www.facebook.com/[jouw fb gebruikersnaam]/allactivity . Daar zie je precies op welk bericht je gereageerd hebt en welke berichten je geplaatst hebt. Als daar nog ongewenste berichten staan, dan kun je doorklikken naar het bericht en deze verwijderen.
    3. Kijk op https://www.facebook.com/bookmarks/apps of daar voor jou onbekende apps tussen staan. Verwijder die, want wellicht heb je destijds op een link van een app geklikt die het mogelijk maakte om de spam vanuit jouw account te versturen.
    4. Scan je computer op virussen.

Heeft jouw Facebook pagina wel eens spam verstuurd? En zo ja, heb je dat op één van bovenstaande manieren opgelost of op een andere manier? Deel jouw ervaring in een reactie onder dit bericht.

2 reacties

  1. Hoi Maureen

    Facebook ziet mijn eigen posts die ik in mijn eigen groep post als spam. Ongelooflijk. Heb ik een eigen groep kan ik er geen gebruik van maken! Wat kan ik hieraan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen