Als ondernemer wil je graag zoveel mogelijk naamsbekendheid, klanten en omzet genereren. Facebook kan jou hier enorm bij helpen. Maar, ook voor Facebook geldt een (ongeschreven) Facebook Etiquette: Wat doe je wel en wat kun je beter achterwege laten?
Dit artikel is gebaseerd op de uitslagen van een poll in mijn Facebook groep.
Hieronder kun je de 7 grootste Facebook Etiquette frustraties van Facebook gebruikers lezen. Dit zijn net die acties die ervoor zorgen dat mensen jou gaan ontvrienden of die ervoor zorgen dat jouw bedrijf negatief in de belangstelling komt te staan. Oftewel: 7 redenen om meer bad karma te krijgen
1) Ongevraagd toegevoegd worden aan een Facebookgroep
Als je een Facebook groep hebt aangemaakt, kun je mensen uitnodigen voor deze groep. Sterker nog, als jullie vrienden zijn op Facebook dan kun je hen gewoon ongevraagd toevoegen! Als je veel Facebook vrienden hebt is dit een snelle manier om veel leden in jouw Facebook groep te krijgen. Helaas is dit de nummer 1 Facebook frustratie en leid dit tot “bad karma” ;-)!
Wat kun je dan wel doen?
Plaats een bericht op jouw tijdlijn en deel de URL naar jouw Facebook groep. Vertel hier ook duidelijk bij waarom je deze groep hebt gemaakt en wat de voordelen zijn als zij lid worden van de groep. Zo kunnen de mensen die oprecht geïnteresseerd zijn zich zelf aanmelden voor jouw groep.
2) Vriendschapsverzoek krijgen van een (voor jou) onbekend persoon
Zelf krijg ik regelmatig een vriendschapsverzoek, maar als ik niet weet waar wij elkaar ontmoet hebben, ik je niet herken (een foto van jezelf helpt!), ik jou niet volg op Facebook en niet weet hoe je op mijn pad bent gekomen, dan accepteer ik deze niet. Het is sowieso goed om niet zomaar elk vriendschapsverzoek te accepteren.
Wat kun je dan wel doen?
In plaats van iemand zomaar een vriendschapsverzoek te sturen, stuur ook een PB met een korte introductie en waarom je vrienden met die persoon wilt worden.
3) Direct (of vrijwel direct) een uitnodiging krijgen om de Facebookpagina te liken na het accepteren van een vriendschapsverzoek
Dit is een actie die ervoor zorgt dat men direct spijt krijgt van het accepteren van het vriendschapsverzoek en waardoor je direct “bad karma” over je heen krijgt. Wees niet verbaasd als ze niet op jouw uitnodiging ingaan om de pagina te liken en als ze jou daarna direct weer ontvrienden.
Wat kun je dan wel doen?
Blijf eerst vrienden (leer elkaar kennen, reageer op elkaars berichten, etc ). Wil je na een tijdje alsnog die persoon uitnodigen voor jouw zakelijke Facebook pagina, check dan eerst of die persoon wel tot jouw zakelijke doelgroep behoort. Er is nog een andere manier laagdrempelige manier om je vrienden uit te nodigen voor je zakelijke pagina, dat vertel ik in mijn volgend blog!
“Karma is like a rubber band: it can only stretch so far before it comes back and SMACKS YOU IN THE FACE.”
4) Een reclame PB ontvangen
Elke ondernemer wil graag zijn of haar dienst/product/evenement onder de aandacht brengen. De meest directe manier is via een privé-bericht (PB). Hoe meer standaardtekst in het PB, des te meer “bad karma” voor jou. En nog meer “bad karma” als je niet eens eens ‘echte’ vrienden bent met die persoon of als jij Facebook alleen maar gebruikt om je bedrijf te promoten onder je ‘vrienden’ en nooit reageert onder andermans berichten.
Wat kun je wel doen?
Persoonlijk vind ik een PB niet een nette manier om een dienst/product/evenement onder de aandacht te brengen. Daarvoor zijn er al verschillende mogelijkheden op de zakelijke pagina en die berichten kun je eventueel ook delen op je eigen (privé-)tijdlijn. Ook kun je betaald gaan adverteren op Facebook. Wil je tóch mensen benaderen via een PB, dan helpt het al als je de moeite neemt om elk bericht te personaliseren (meer dan alleen de naam van de geadresseerde wijzigen!).
5) Uitnodiging ontvangen van een FB event (jij behoort NIET tot de doelgroep)
Het is prima om mensen uit te nodigen voor jouw Facebook event. Mensen kunnen dan aangeven of ze daarin geïnteresseerd zijn of er daadwerkelijk naartoe gaan, en op die manier verspreidt dit zich in hun eigen Facebook vrienden netwerk. Let hierbij echter op dat je alleen die mensen uitnodigt die tot jouw zakelijke doelgroep behoren!
6) Ongevraagd toegevoegd worden aan een privé-berichten groep (persoon heeft 1 PB gestuurd naar een hele groep tegelijk)
Deze actie wekt de indruk dat je te lui bent om te investeren in jouw Facebook vrienden/Facebook relaties. Niet alleen ontvangt iedereen in de groep jouw PB, elke reactie van de groepsleden is ook zichtbaar. Dit wordt door velen niet gewaardeerd als je in een groep zit met mensen die je totaal niet kent!
7) Uitnodiging ontvangen voor het liken van een FB pagina (jij behoort NIET tot de doelgroep)
Iedereen wil zoveel mogelijk volgers op zijn of haar pagina. Ook hiervoor geldt: wees selectief in het uitnodigen van mensen voor jouw zakelijke pagina, zeker als ze niet tot jouw doelgroep behoren.
Hieronder vind je de uitslagen van de poll:
Herken jij bovenstaande ergernissen? Wat is jouw grootste frustratie? Vind je dat er nog één aan de lijst moet worden toegevoegd? Laat het me weten in de reacties onder dit artikel!
Vond je dit een waardevol artikel? Wil je dit dan svp delen in jouw netwerk?
Wil jij meer praktische tips om meer te halen uit jouw zakelijke Facebook pagina? Kom dan naar de Facebook Implementatie Training. Meld je aan op https://maureenmulder.nl/FIT
2 reacties
Dag Maureen, ik herken ze allemaal…helaas…
Door dat taggen is dit voorjaar mijn pagina 2 x uit de lucht gehaald omdat mensen er ‘foute’ berichten op hadden gezet en mijn naam in dat bericht hadden getagd en anderen dat hadden gerapporteerd. Dankzij tijdlijncontrole kan deze ellende niet meer gebeuren nu.
Mijn grootste ergernis is het toevoegen aan FB groepen zonder daarvoor gevraagd te worden en het ontvangen van een reclame PB. Ik blokkeer deze mensen direct want daar kan alleen maar ellende van komen.
Een vriendschapsverzoek van een voor jou onbekend persoon vind ik niet zo hinderlijk. Even profiel checken of in een PB vragen waarom deze persoon wil linken. Wellicht een potentiële klant die je website heeft bezocht of je blogs heeft gelezen en interessant vindt.
Tot slot wil ik toevoegen dat ik het onbegrijpelijk vind dat mensen schokkende beelden over mishandeling van mensen en/of dieren plaatsen onder het motto: anders komen mensen niet in actie tegen dit leed en dat FB dit nog altijd toestaat. Ik word daar echt beroerd van en rapporteer en blokkeer deze mensen direct. Hier is FB niet voor bedoeld en uit onderzoek blijkt dat het juist mensen afstoot ipv motiveert om in actie te komen.
Hi Irene,
Bedankt voor je reactie en toevoeging!
Maureen