fbpx

Alles over Facebook Live voor ondernemers

Alles over Facebook Live voor ondernemers

Hartstikke leuk al die nieuwe updates over Facebook, maar wat kan ik er nu mee als ondernemer?

Terecht dat je die vraag stelt. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dit artikel ga ik dieper in op de mogelijkheden van Facebook Live voor jou als ondernemer.

1. Wat is Facebook Live?

Facebook Live is te vergelijken met Periscope. In plaats van een statusbericht met een foto of video die je geupload hebt, maakt Facebook Live het mogelijk om samen met jouw Facebook-vrienden in het nu te zijn. Als je zo’n live video bekijkt, zie je ook een abonneer-knop. Als je daarop klikt, dan ontvang je de volgende keer automatisch een melding als jouw Facebook vriend weer een live uitzending doet. Facebook Live is nu (ten tijde van het schrijven van dit artikel) voornamelijk beschikbaar op de iPhone. Android wordt nu wereldwijd uitgerold, wellicht heb jij het nu ook al op jouw mobiel! (zie hieronder de reactie van De Jager Makelaardij dat zij al Facebook Live op Android beschikbaar hebben) !

Facebook Live is beschikbaar op Facebook profielen (jouw privé-account met “vriend toevoegen”-knop) en Facebook Pagina’s (jouw zakelijke pagina met “vind-ik-leuk”-knop)

Je kunt alleen een Facebook Live uitzending maken op mobiele apparaten, NIET op de desktop of laptop. Het bekijken van en meedoen aan / reacties geven op een Facebook Live-uitzending kan zowel op mobiele apparaten als desktop/laptop.

Update 9 mei 2016: Eindelijk heb ik ook Facebook Live op mijn Android telefoon. Hieronder zie je mijn eerste Facebook Live video:

2. Waarom Facebook Live gebruiken?

Facebook wilt een groter platform voor video’s worden dan YouTube. Facebook Live past in deze ambitie. De uitzending zelf is live, maar deze is later terug te kijken. Bij Periscope verdwijnt de uitzending na 24 uur, bij Facebook Live is de uitzending altijd terug te kijken!

Deze quote is van Chris Cox van Facebook tijdens de Facebook Conferentie F8 2016 en spreekt voor zichzelf:

 Around 70% of mobile internet is expected to be video in a few years

 

3. Hoe werkt Facebook Live?

Als Facebook Live beschikbaar is bij jou, dan zie je het icoontje zoals hieronder op de linker telefoon. Als je daarop klikt, dan heb je de mogelijkheid om een titel aan jouw uitzending te geven. Tevens bepaal je of de uitzending te zien is voor iedereen (openbaar) of alleen voor jouw vrienden. Uitzendingen op (zakelijke) Facebook pagina’s zijn altijd openbaar.

Hoe werkt Facebook Live

UPDATE: Het logo / icoontje van Facebook Live is gewijzigd van het ‘poppetje met de cirkels’ naar een ‘videocamera met een oogje’

fb-live-faceonlinenl      fb-live-icoontje-faceonlinenl

TIP: Neem de tijd om een goede titel te kiezen voor jouw Facebook Live uitzending!

TIP: Facebook Live uitzendingen krijgen meer dan 10x zoveel reacties dan reguliere Facebook video’s! Het is dus een goede manier om de interactie op jouw Facebook te vergroten!

LET OP: Geen automatische melding van Facebook Live uitzending voor volgers

Eerst kreeg je automatisch een melding als de persoon of Facebook pagina die jij volgt een Facebook Live uitzending doet. Dat is niet meer. Nu staan deze meldingen standaard uit, en is het nodig dat jouw volgers zelf actie ondernemen om wel een melding te krijgen zodra jij “Live” gaat. Hoe werkt dat?

 1. Klik bij een Facebook bericht met Facebook Live video (ook te herkennen aan de tekst “was live”) op het pijltje rechtsboven in dat bericht.
 2. Kies voor “Livemeldingen inschakelen”.

Facebook Live - meldingen inschakelen

FB Live - livemeldingen inschakelen

 

4. Toepassingen Facebook Live voor ondernemers

Misschien dat je na het lezen van bovenstaande al concrete ideeën hebt. Wellicht ook niet. Ik help je graag hierbij.

Hieronder deel ik enkele ideeën hoe jij Facebook Live kunt toepassen in jouw bedrijf:

 • Een live-kijkje achter de schermen
 • Vraag en antwoord sessie voor jouw volgers
 • Kennis delen via een korte Facebook Live uitzending
 • Een nieuw product onder de aandacht brengen
 • Kort filmpje tijdens een evenement of andere happening waar jij aanwezig bent
 • …..(vul zelf jouw toepassing in 🙂 )

Dit zijn slechts een aantal ideeën. Hopelijk brengt dit jou verder op concrete ideeën….EN CONCRETE ACTIE!

TIP: De charme van een Facebook Live video is juist de spontaniteit! Het hoeft dus niet perfect te zijn, dat maakt het juist zo leuk! Probeer het uit en ervaar het 🙂

 

5. Uitbreidingen Facebook Live

Sinds kort is Facebook Live ook mogelijk in Facebook Groepen en op Facebook Evenementenpagina’s. In mijn ogen een supergave uitbreiding van Facebook, want dit biedt ondernemers nog meer mogelijkheden!

Wat dacht je van:

 • Speciale Facebook Live-sessies voor de leden van jouw besloten Facebook groep
 • Uitzendingen om prospects warm te maken voor jouw evenement
 • Sneak peek uitzendingen van de locatie van het evenement

6. De toekomst voor Facebook (Live) video’s

Weergave in tijdlijn

Facebook laat Facebook Live uitzendingen aan meer mensen zien tijdens het moment van de uitzending! Zo helpt Facebook dat jij meer kijkers krijgt in jouw live uitzendingen!

Trending topics

Facebook Live video’s zijn ook te zien in de Trending Topics van Facebook.

Facebook Live trending topics

Zoekfunctie Facebook / Video search (op mobiele apparaten)

Facebook Live video’s worden ook meegenomen in de zoekfunctie van Facebook. Geef daarom een goede naam aan jouw Facebook Live uitzending zodat deze makkelijker in de zoekresultaten naar voren komt.

Daarnaast is Facebook bezig om een zoekmachine te maken, speciaal voor mobiele apparaten (zie een eerste indruk daarvan hieronder). De trend is dat meer mensen video’s bekijken op mobiele apparaten en dat zij bepalen wanneer zij wat gaan bekijken.

Facebook video search

 

Kortom:

Genoeg redenen om aan de slag te gaan met Facebook Live! En nu heb jij als ondernemer alle informatie om er ook concreet mee aan de slag te gaan.

Hoe ga jij Facebook Live inzetten in jouw bedrijf? Ik lees het graag hieronder in de reacties.

Vond je dit een waardevol artikel? Wil je dit dan svp delen in jouw netwerk?

Wil jij meer praktische tips om meer te halen uit jouw zakelijke Facebook pagina? Kom dan naar de Facebook Implementatie Training. Meld je aan op https://maureenmulder.nl/FIT

FIT

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email