fbpx

Facebook Lite en Facebook Messenger Lite al ontdekt?

FB Lite en FB Messenger Lite - maureenmulder.nl

Gebruik jij Facebook op je mobiele telefoon? En Facebook Messenger?

De ontwikkeling van deze mobiele apps gaan hard. Er komen steeds meer functies bij, met het gevolg dat zowel de Facebook app als de Facebook Messenger app bij de meesten veel ruimte op je telefoon in beslag nemen.

Dit is misschien wel de grootste reden die ik hoor waarom mensen Facebook niet meer gebruiken op hun telefoon. Hetzelfde met Facebook Messenger. Sterker nog, voor mij is dit de reden om Facebook Messenger niet meer op mijn mobiel te gebruiken!

Maar wist je dat zowel Facebook en Facebook Messenger ook een light versie hebben? Deze light versie bevat toch de belangrijkste functies. Daarentegen ziet het er allemaal minder sexy uit. Is dat erg? Het allergrootste voordeel is dat juist Facebook Lite en Facebook Messenger Lite heel weinig ruimte op je mobiel innemen!

Om een voorbeeld te geven: 

De reguliere Facebook app heeft 353 MB ruimte nodig op mijn telefoon. (75,28 MB voor de app en 277 MB voor data) 

Facebook Lite slechts 3,6MB! (1,97 MB voor de app en 1,62 MB voor data) 

Facebook Messenger heeft alleen al 55 MB nodig om geïnstalleerd te kunnen worden op mijn telefoon. Daar komt uiteindelijk nog data bij.

Facebook Messenger Lite slechts 12 MB.

Facebook Storage - Maureen Mulder      Facebook Lite Storage - Maureen Mulder 

 

Waarom Facebook Lite en Facebook Messenger Lite?

Facebook heeft de apps Facebook Lite en Facebook Messenger Lite ontwikkeld, zodat iedereen gebruik hiervan kan maken, ongeacht de kwaliteit van het internet. Deze apps nemen minder ruimte in beslag en verbruiken minder data en zijn vooral populair in o.a. Mexico, Brazilië, India en de Filipijnen.

Facebook Lite:

De belangrijkste basis functies zijn aanwezig, zoals o.a:

 • Bericht plaatsen
 • Foto plaatsen
 • Video plaatsen, mits kleiner dan 2 MB
 • Berichten liken (met emoticons!)
 • Reageren op een bericht
 • Delen van een bericht
 • Toegang tot pagina’s die je beheert 

Facebook Live en Facebook Stories zijn echter niet mogelijk in de Facebook Lite app. Ook kan je geen gekleurde achtergrond kiezen in de Lite versie.

Een Facebook Story is een foto of video die na 24 uur automatisch verdwijnt. Facebook stories zijn alleen via de reguliere Facebook app te maken en te bekijken, niet via desktop/laptop.

Facebook Lite - Maureen Mulder

Facebook Messenger Lite:

Ook hier zijn dezelfde basisfuncties aanwezig, zoals o.a.

Met Facebook Messenger Lite kan je echter niet:

 • Beeldbellen met je Facebook vrienden
 • Gif-plaatjes versturen
 • Facebook stories variant in messenger

 

Facebook Lite en Facebook Messenger Lite kan je vinden in de app store (Android). Let erop dat je wel de app downloadt die door Facebook zelf ontwikkeld is!

Voor iOS is er helaas geen door Facebook ontwikkelde Lite-versie. Het is ook niet bekend of die er gaat komen.  

 

Conclusie

De reguliere Facebook en Facebook Messenger apps nemen relatief veel ruimte in beslag op je telefoon. De Lite versies bevatten niet alle functies.  Het ligt er dus aan welke functies je gebruikt en wilt (gaan) gebruiken om te bepalen welke je beter kan gebruiken.

Wil je bijvoorbeeld een Facebook Live uitzending doen met je mobiel, dan heb je daar de reguliere Facebook app voor nodig.

 

Had jij Facebook  Lite en Facebook Messenger Lite al ontdekt? Of ga je een Lite-versie installeren na het lezen van dit artikel?  Ik lees het graag in de reacties!

Vond je dit artikel waardevol? Wil je dan dit bericht delen met jouw vrienden en volgers? 

Praktische Facebook Workshop

Dinsdag 20 juni geef ik de workshop Facebook Marketing voor Ondernemers. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Kijk voor meer info op https://maureenmulder.nl/facebook-marketing-voor-ondernemers/ 

Facebook Marketing voor Ondenemers

2 reacties

 1. Hi Maureen, ik heb onlangs Messenger Lite op mijn gsm geïnstalleerd omdat ik me zo ergerde aan de kopregel Toevoegen aan je dag die ik niet wegkreeg.

  Groetjes
  Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen