Vanaf 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels (“Code”) bij het adverteren via social media. Het doel van deze wijzigingen is om het voor de lezer duidelijk te maken wanneer er sprake is van een betaald of gesponsord bericht.
Het is logisch dat een fabrikant reclame maakt via zijn eigen social media kanalen. De nieuwe Code zal dan ook vooral van toepassing zijn op de eigenaren van social media kanalen van bijvoorbeeld bloggers, recensenten, bekende Nederlanders en andere personen met veel volgers.
Wat houden de nieuwe regels in?
Ingeval van een betaald bericht moet er nu #ad, #adv of #paid bij het bericht worden geplaatst, zodat het voor de lezer duidelijk is dat er sprake is van een betaalde advertentie (bijvoorbeeld een betaald Twitterbericht). Als een twitteraar bijvoorbeeld een tablet gratis heeft ontvangen en daar een positieve tweet over verstuurt, dan moet hij #spon bij dit bericht vermelden. Zo is het voor de lezer duidelijk dat er sprake is van een gesponsord bericht.
Bloggers moeten in hun blogartikel duidelijk de relatie aangeven met de adverteerder, bijvoorbeeld via een zogenoemde disclaimer. Een voorbeeld van een disclaimer is: “Disclaimer, deze telefoon kreeg ik gratis aangeboden van Apple om te testen.”
Nieuwe Code geldt ook voor de adverteerder zelf
Ook in het geval waar een adverteerder (op zijn/haar eigen media kanalen) door consumenten gegenereerde content op een selectieve manier naar voren laat komen, is de adverteerder verplicht dit kenbaar te maken. Een voorbeeld is: “Hieronder treft u een selectie aan van de positieve reacties die wij hebben ontvangen”.
Kortom, het doel is om de transparantie te vergroten en misleiding van de lezer te voorkomen.
De Code is onderdeel van de Nederlandse Reclame Code waardoor hij bindend is voor alle adverteerders. Indien een adverteerder de regels niet naleeft, kan een klacht worden ingediend bij de Reclame Code Commissie.
De volledige tekst van de Reclame Code Social Media (RSM) is te vinden op de website van de Reclame Code Commissie.