fbpx

Van wie is een foto op Facebook?

Tijdens een van mijn Facebooktrainingen werd gevraagd wie eigenaar is van de foto’s die je uploadt naar Facebook.

Ik heb de voorwaarden van Facebook erop nageslagen en het antwoord staat in de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden, een apart document waarnaar verwezen wordt in de Facebook beleidsregels. Bij het aanmaken van jouw Facebook account, ben je akkoord gegaan met deze Facebook beleidsregels (gebruikersvoorwaarden)

Artikel 2 van de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden staat het volgende (dikgedrukte tekst door mij):

Inhoud en informatie delen

Je bent zelf eigenaar van alle inhoud en informatie die je plaatst op Facebook en in je privacy- en app-instellingen kun je bepalen hoe dit wordt gedeeld. Verder gelden de volgende bepalingen:

  1. Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.
  2. Wanneer je IE-inhoud verwijdert, wordt deze verwijderd op een manier die vergelijkbaar is met het legen van de prullenbak op een computer. Je begrijpt dat verwijderde inhoud echter gedurende een redelijke tijd mogelijk aanwezig blijft in back-ups (maar niet beschikbaar is voor anderen).
  3. Als je een toepassing gebruikt, moet die toepassing toestemming vragen voor toegang tot jouw inhoud en informatie en tot inhoud en informatie die anderen met je hebben gedeeld. We vereisen van toepassingen dat deze je privacy respecteren en je acceptatie van die toepassing is bepalend voor de manier waarop de toepassing die inhoud en informatie kan gebruiken, opslaan en overdragen. (Lees ons Beleid inzake gegevensgebruik en de Platformpagina voor meer informatie over het platform en hoe je kunt bepalen welke informatie anderen met toepassingen delen.)
  4. Wanneer je inhoud of informatie publiceert met de instelling Openbaar, betekent dit dat je iedereen, inclusief mensen buiten Facebook, toestemming geeft om die informatie te bekijken en te gebruiken en deze aan jou te koppelen (d.w.z. je naam en profielfoto).
  5. We stellen het altijd op prijs als je feedback of andere suggesties over Facebook geeft, maar je moet begrijpen dat we deze kunnen gebruiken zonder enige verplichting om je hiervoor te belonen (net zoals jij geen verplichting hebt om deze aan te bieden).

Voorwaarden_en_beleidsregels_van_Facebook

Conclusie:

Je blijft zelf eigenaar van alle foto’s. Door het plaatsen van die foto’s op Facebook geef je Facebook wel het recht om de foto’s te gebruiken. Het is een royaltyvrij recht, dus Facebook hoeft er ook niets voor het betalen aan jou.

Waar doet Facebook met deze licentie?

Facebook heeft deze licentie nodig om de foto’s te kunnen delen met andere Facebookgebruikers. Dus als jij deze foto op Facebook zet, dat anderen deze foto kunnen delen. Ook kunnen deze foto’s gebruikt worden in advertenties. Meestal gebeurt dit met de profielfoto. Wellicht heb je deze al eens gezien, een advertentie voor een Facebookpagina of een event, waar dan de profielfoto’s van mensen staan die die pagina ‘geliked’ hebben of naar dat event gaan.

Uit eigen ervaring kan ik melden dat Facebook de advertentievoorwaarden onlangs meerdere malen heeft gewijzigd, onder meer om copyright en merkrechten beter te beschermen alsmede de privacy van de Facebook gebruikers. Als Facebook merkt dat adverteerders zich niet aan de voorwaarden houden, dan treedt Facebook hard op tegen deze adverteerders door hun account te blokkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen