fbpx

Voorkom deze 3 fouten als je met Periscope aan de slag wilt gaan

Deze keer schrijf ik een blog over Periscope. Periscope is een app voor je mobiele telefoon of tablet waarmee je live kunt uitzenden. Periscope bestaat nog niet zo heel lang, en daarom zijn er nog niet zoveel mensen die er gebruik van maken. Zo zonde, want er is op Periscope zoveel te ontdekken! Zowel zakelijk als privé.

Zo vind ik het gaaf om bijvoorbeeld de zonsopgang in Australië mee te maken terwijl het hier avond is. Of een live optreden in een park in San Francisco mee te maken terwijl ik thuis op de bank zit. Dat kan allemaal met Periscope!

typingZakelijk gezien biedt het ook enorme kansen voor ondernemers. Omdat Periscope relatief nieuw is, gaan mensen sneller kijken wie wat te vertellen heeft en of het voor hen interessant is. Je kunt dus mensen bereiken die hoogstwaarschijnlijk niet op jouw pad zouden zijn gekomen….wereldwijd!

Periscope werkt met hartjes. Iedereen die een uitzending van jou bekijkt, live of in de herhaling (replay), kan hartjes geven door op het scherm te tikken. Hoe meer hartjes er gegeven worden, hoe hoger de broadcaster (degene die de uitzending geeft) stijgt in de Periscope lijsten. Je kunt een Periscope uitzending tot maximaal 24 uur na de oorspronkelijke uitzending terugkijken.

Periscope is eigendom van Twitter, en daarom heb je een Twitteraccount nodig om met Periscope aan de slag te kunnen. Dat lijkt eenvoudig, maar uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat er een aantal zaken zijn waar je goed over na moet denken voordat je echt aan de slag gaat. Als ik enthousiast ben dan ga ik ermee aan de slag…testen, pionieren, dingen uitvogelen…en dan weet ik meteen wat handig en “hmmmz, da’s toch niet zo handig” is.

Dat laatste kun jij voorkomen! Door de 3 tips te volgen die ik  in dit artikel met jou ga delen. 3 Hele belangrijke stappen, die jou later veel tijd kunnen besparen, als jij met Periscope aan de slag wilt gaan.

Volg mij op Periscope! Je kunt mij vinden onder @MaureenMMulder

@MaureenMMulder

TIP 1.  Gebruik een twitteraccount onder jouw eigen naam

Via Periscope kun je reageren tijdens live uitzendingen. Je komt dan met je Twitter gebruikersnaam (@[twitternaam]) in beeld. Zorg ervoor dat jouw eigen naam te zien is, zodat mensen beter met jou kunnen connecten. Niet alleen degene die de uitzending geeft, maar juist ook andere mensen die de uitzending volgen!

Mijn zakelijk Twitteraccount is @MaureenMulderNL. Voor mij was het de meest logische keuze om dat account aan Periscope te koppelen. Maar dat bleek achteraf niet handig te zijn voor de interactie in de chat tijdens live uitzendingen. Degene die de uitzending geeft (broadcaster) wil reageren op jouw bericht, en ze kunnen jou beter leren kennen als jij je je eigen naam gebruikt. 

Zelf werd ik mij daar pas bewust van tijdens een Periscope uitzending van Eelco de Boer.

 

TIP 2: Jouw Twitternaam kan je maar 1 keer koppelen aan Periscope!

Nadat je de Periscope app hebt gedownload en geïnstalleerd hebt op je telefoon of tablet, log je voor de eerste keer in met jouw Twitter gegevens.

Jouw Twitternaam (@[twitternaam]) is wat mensen zien als jij reageert tijdens een live uitzending. Als je deze twitternaam later wijzigt, dan wijzigt deze NIET door in Periscope!!!

Mijn zakelijk Twitteraccount is @MaureenMulderNL. Ik dacht slim te zijn door mijn twitternaam te wijzigen naar @MaureenMMulder. Dus zelfde account, andere naam. Helaas werkte die wijziging niet door naar Periscope. In de chat zag je nog steeds @MaureenMulderNL staan. Dit was met geen mogelijkheid te wijzigen.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de twitternaam van mijn persoonlijke Twitter te veranderen naar @MaureenMMulder. De Periscope app die ik op mijn telefoon had heb ik weggegooid. Ik heb deze daarna opnieuw gedownload en geinstalleerd en bij het inloggen de Twittergegevens van @MaureenMMulder gebruikt.

 

TIP 3: Zorg voor een goede Periscope naam en bio

De eerste keer dat je inlogt kun je je Periscope naam (dat zichtbaar is voor andere gebruikers). Ik adviseer jou om ook hier jouw eigen naam als Periscope naam te gebruiken. Daarnaast kun je een korte bio voor Periscope ingeven. In deze bio kun je vertellen wie je bent en wat je doet en waarom mensen jou zouden moeten volgen.

Zowel de Periscope naam als bio kun je later nog wijzigen. Dit was eerst niet het geval (voor mij een extra reden om een nieuwe Periscope account aan te maken), maar gelukkig is dit inmiddels via een Periscope app update verholpen

 

EXTRA TIP: Weet je zeker dat jij je Periscope account wilt verwijderen?

Als je op Periscope kijkt, dan zie je dat ik daar vertegenwoordigd ben via zowel @MaureenMulderNL als via @MaureenMMulder. Ik heb de Periscope naam en bio van @MaureenMulderNL wel zodanig aangepast dat het voor mensen duidelijk is dat ik dat account niet gebruik voor mijn Periscope uitzendingen.

Ik heb overwogen om het Periscope account van @MaureenMulderNL te verwijderen, maar ook dat blijkt nog een hele klus te zijn. Om je Periscope account te kunnen verwijderen moet je een verzoek indienen bij Periscope. MAAR als je dat doet, dan kun je later niet meer een Periscope account openen met diezelfde naam!!

Dat was voor mij reden genoeg om het account niet te verwijderen. Ik heb ervoor gekozen om het account dusdanig in te richten dat het voor mensen duidelijke is dat @MaureenMulderNL een inactief account is…

Conclusie

Periscope biedt voor ondernemers enorm veel kansen! Omdat Periscope nog relatief nieuw is, kun je er beter NU mee starten. Als je een Periscope account aanmaakt, houd dan rekening met bovenstaande tips!

Deel hieronder in de reacties jouw Periscope naam zodat ik (en anderen!) jou kunnen volgen.

EDIT 7 oktober 2015:

Periscopen en Twitter zijn 2 aparte platformen.

Als je je Twitternaam verandert, wijzigt je Periscope naam niet mee. Je kunt zelf je Periscope naam niet meer wijzigen. Je kunt 2 dingen doen:
1. Een nieuw account aanmaken (maar dan raak je volgers en hartjes kwijt).
2. Contact opnemen met Periscope en die wijzigen dan eenmalig je Periscope naam.

Met dank aan Maaike Gulden voor deze toevoeging!

4 reacties

 1. Een goede en duidelijke uitleg die m’n enthousiasme stimuleert.
  Dat ben ik nog niet zo heel vaak tegengekomen op internet.
  Mijn complimenten Maureen.

 2. Hi ik heb laatst mijn telefoon nummer veranderd en nu kan ik niet meer inloggen heeft iemand enige idee hoe ik dit kan oplossen ? Want ik wil mijn acount echt terugg 🙁

  1. Hoi,

   Ik kan je alles over Facebook vertellen, maar Periscope is toch weer net iets anders. Zelf heb ik mijn Twitteraccount aan Periscope gekoppeld ipv mijn telefoonnummer. Neem even contact op met de support van Periscope. Zie ook https://help.periscope.tv/

   Succes!

   Maureen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen