fbpx

Vraag NIET meer om een LIKE of SHARE

Like baiting - maureenmulder.nl

Facebook heeft officieel laten weten dat de stroom met nieuwsberichten van hogere kwaliteit moet zijn, d.w.z. hogere kwaliteit voor de gebruiker. Daarom gaat Facebook de volgende verbeteringen doorvoeren, zodat het aantal berichten in de nieuwsfeed die als ‘spam’ of ongewenst werden ervaren worden beperkt (feed spam).

Facebook heeft in ieder geval de volgende 3 categorieën van feed spam in het vizier:

Like-Baiting

Facebook gaat actief optreden tegen “Link-Baiting”, d.w.z. berichten die expliciet vragen om een like, reactie (comment) of het delen (share) van dat bericht. Onderzoek van Facebook heeft aangetoond dat dit soort berichten relatief weinig waarde hebben, maar door deze expliciete vraag wel meer mensen bereiken op Facebook dan zonder deze expliciete call to action. 

Facebook heeft wel aangegeven dat hierbij vooral gedoeld wordt op het aanpakken van pagina’s, die er eigenlijk alleen op uit zijn om zoveel mogelijk virale berichten te verspreiden en niet zozeer een inhoudelijke discussie willen initiëren onder hun volgers.

Like baiting - maureenmulder.nl
Voorbeeld Like-baiting (foto: Facebook)

Veelgedeelde content

Je hebt het vast wel meegemaakt. Dat er een bericht of video voor de zóveeelste keer voorbij komt. Alleen heeft nu iemand anders dátzelfde bericht of video als ‘origineel bericht’ gedeeld. Ook dit soort berichten wordt door veel Facebookgebruikers als onprettig ervaren.

Daarom beperkt Facebook ook dit soort berichten en uit de eerste testfase blijkt dat er 10% minder klachten zijn, d.w.z. mensen die bijvoorbeeld zulke berichten verbergen uit de nieuwsfeed.

Spammy Links

Facebook werkt uitstekend om bezoekers naar jouw website te krijgen. Het komt geregeld voor dat je een leuk bericht op Facebook zag, maar als je dan op de link klikt om de rest van het bericht te lezen, dan kom je op een website vol met advertenties terecht…waar niet eens dát bericht terug te vinden is waar jij naar op zoek was. Heel misleidend en daarom dat Facebook ook dit probeert in te perken.

Facebook meet hoe vaak op de desbetreffende link geklikt wordt, en hoe vaak vervolgens dát Facebook bericht door hen geliked of gedeeld wordt. De gedachte erachter is dat dátgene op die website dusdanig waardevolle content is.

Geef waarde

Het is wellicht een open deur, maar uit het bovenstaande blijkt maar weer hoe belangrijk het is om waardevolle content te delen.

Mag je dan absoluut niet meer om een like of share vragen? Ik ben van mening van wel, MITS jij waarde biedt aan de volgers van jouw Facebook pagina. In dit verband is het dus nóg belangrijker om de statistieken per bericht in de gaten te houden, en dan vooral of en hoeveel negatieve feedback dat bericht heeft opgeleverd!

 

Hoe zit het met jouw Facebook pagina? Betekent het bovenstaande een koerswijziging voor jouw pagina?

Ook ben ik benieuwd hoe vaak jij de statistieken van jouw Facebook pagina raadpleegt. Weet jij deze informatie te vinden?

Ik lees graag jouw reactie hieronder!

 

Bron: Facebook

[authorshipmarkup google=”https://plus.google.com/+MaureenMulder” linktype=”author” showbox=”image” boxwidth=”300″ layout=”landscape” theme=”light” anchortext=”Google Profile Maureen Mulder”]

 

Klik hier en ontvang mijn e-book GRATIS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen